“Acil Kan İhtiyaç Çağrılarına yetişemiyoruz!”
Kızılay’ın kan stokları minimum seviyenin altına düştüğü için yurdun dört bir yanından ‘Acil Kan İhtiyacı’ anonsları yapılıyor. Kan stoklarının azalması nedeniyle kırmızı alarm verilirken, başta kalp ameliyatları olmak üzere diğer ameliyat türleri erteleniyor ve ameliyatlarda aciliyet kararı veriliyor. Kızılay’ Kanser hastaları, Türkiye’deki kan stoku krizinden etkilenen ve sürekli kan ihtiyacı olan bir grup hastadır. Kanserle Savaşanlar Derneği lideri Dr. Belma Kurdoğlu Akgün, haftada bir ya da iki haftada bir gelen ‘Acil Kan İhtiyacı’ çağrılarının kan stoklarındaki büyük düşüş nedeniyle arttığını, davetlere yetişemediklerini ve kendilerinin de bu çağrıları yaptıklarını söyledi. kan ihtiyaçları için günde 10’dan fazla kişiden arandı.
Günde 10’dan Fazla Çağrı Alıyoruz!
Kızılay kan stoklarının minimum seviyenin altına düşmesi nedeniyle kriz devam etmektedir. Bilim Sıhhat Haber Ajansı (BSHA), Kanser Savaşçıları Derneği Lideri Dr. Belma Kurdoğlu, Akgün ile bir araya geldi. Akgün, Kovid-19 Pandemisi döneminde kan stoklarında azalma ve bağışlarda azalma gördüklerini ancak sarsıntılardan sonra bu durumla hiç karşılaşmadıklarını söyledi. Hiç bu kadar çok kan ihtiyacı duyurusuna ve bu kadar mağduriyete tanık olmamıştık. Belki bizimkiler tepki olarak bağış yapmıyor ama tekrar vurguluyorum lütfen insanlara takılıp kalmayın. Günün sonunda mağdur olan kesin teşhis konmuş vatandaşlarımızdır. Bu insanları dikkate alarak vatandaşlarımıza kan bağışı yapma çağrımızı yineliyoruz.”
Bu Covid-19 Sırasında Bile Olmadı!
Dernek lideri Dr. Akgün, “Kanserle Savaşanlar Derneği olarak derneğe her gün 10’dan fazla kan ihtiyacı çağrısı geldiğini ve kan ihtiyacı çağrılarına yetişemediklerini söyledi. , hastalığa yakalananlara ve yakınlarına yardımcı olmak asli görevimizdir. Pandemi döneminde kan stoklarında düşüşler oldu ama şu an durum bundan daha da önemli. Kan stoklarındaki önemli azalma nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşanıyor. Kan, kanser hastaları için iki nedenden dolayı çok değerlidir. Kan kanseri kümesi dediğimiz hematolojik malignitelerde, hastalığa ve aldıkları kemoterapiye bağlı olarak kan ihtiyacı ortaya çıkar. Ayrıca diğer katı tümörler dediğimiz diğer tüm organların kanserlerinde bazı kemoterapi speslerinin büyüklüğü ve radyoterapide ışınlanan alan nedeniyle hastada kan değerlerinde düşme gözlenmekte ve bu durumda hastaların kan transfüzyonuna ihtiyacı vardır. Toplumda trafik kazalarında ya da ameliyatlarda kan bağışının bir ihtiyaç olduğu bilinmekte ancak özellikle talasemi hastaları, kan kanseri ve diğer kanser hastaları için kan bağışı yaparak hayatını idame ettiren kan bağışının hayat kurtardığı bilinciyle hareket edilmelidir. .
Kişiler Geçicidir, Kurumlar Kalıcıdır!
Depremler öncesinde Kanserle Savaşanlar Derneği olarak Kızılay ile birlikte bir kampanya yaptıklarını, kan bağışı farkındalığı için bu kampanyayı düzenlediklerini ve güzel sonuçlar aldıklarını ifade etti.Akgün, “ İntravenöz Kahramanım Olur musun? Tek amacımız insanları kan bağışına teşvik etmek, kan bağışı konusunda bilinçlendirmekti ve başarılı bir kampanya oldu. Depremden önce yaptık. Mevcut süreçte Kızılay’daki kan stoklarının minimum seviyenin altında olması ile ilgili durum insanlar için hayati risk oluşturmaktadır. Türkiye’de kan bağışı demek Kızılay demek. Bunu Kızılay dışında bir kurumla yapamayacağınız için şahıslar geçici, kurumlar kalıcıdır. Biz insanımızın duyarlı olduğuna inanıyoruz, tek düşüneceğiniz şey vereceğiniz bir ünite kanın bir hayat kurtaracağını bilmek. Halkımızı kan bağışına davet ediyorum.
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği: Ameliyatların yüzde 30’u ertelendi!
Kızılay kan stoklarının asgari seviyenin altına düşürüldüğüne dair her gün farklı bir kuruluş tarafından değerli açıklamalar yapılıyor. NTV’nin haberiyle gündeme gelen bir diğer konu da kalp ameliyatlarında kan stoklarının kırmızı alarm vermesi nedeniyle ameliyatların yüzde 30’unun ertelenmesi oldu. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, bloke olduklarını, bazı ameliyatları yapamadıklarını, 3 büyük ilde ameliyatlarda en az yüzde 20-30 gecikme yaşandığını söyledi. Bozkurt, acil duruma göre kalp ameliyatlarına devam edildiğini belirterek, “Açık kalp ameliyatlarında en az 4 kan kullanılır. Önceden hazırlayamazsak ameliyatı yapamayız. Özellikle İzmir’deki hastanelerde büyük bir sıkıntı yaşandı, İstanbul Avrupa yakasındaki büyük bir hastanede ameliyat ertelendi. Bazı ameliyatlar durma noktasına geldi. Ankara’daki hastanelerde de ciddi sıkıntılar var” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)